Bojana Balanč
Kratka biografijaDr Bojana Balanč (rođena Isailović) je rođena 26. septembra 1985. godine u Beogradu. Теhnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu upisala je 2004. godine, a diplomirala 2009. godine na smeru Farmaceutsko inženjerstvo. Godine 2009. je upisala doktorske studije na istom fakultetu i kao stipendista bila angažovana na nacionalnom projektu osnovnih istraživanja pod nazivom „Interakcija imobilisanih ćelija, tkiva i biološki aktivnih molekula u bioreaktorskim sistemima“. Kao istraživač-pripravnik od februara 2011. zaposlena je u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta, u okviru projekta "Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti-III46010". U maju 2011. odabrana je kao jedan od 35 najboljih mladih naučnika iz Alpsko-Jadranske regije za učešće u Regionalnom Biokampu koji je organizovan od strane Sandoz kompanije u Ljubljani. Tokom doktorskih studija boravila je u nekoliko navrata na Fakultetu za farmaciju, Univerziteta u Ljubljani u cilju realizacije bilateralnog projekta „Novi sistemi za kontrolisano otpuštanje lekova zasnovan na mikronosačima“. Pored toga angažovana je i na četiri projekta međunarodne saradnje i aktivni je član Evropske kooperacije za nauku i tehnologiju (COST) kroz akciju FA1001. U julu 2013. stekla je zvanje istraživač-saradnik. Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Lipozomi i sistemi lipozomi-alginat za kontrolisano otpuštanje resveratrola“ odbranila je u septembru 2016. godine. U periodu od 2016-2017 rukovodila je bilateralnim projektom između Republike Srbije i Republike Slovenije pod nazivom „Lipozomi obloženi biopolimerima kao novi sistemi za dostavu prirodnih fenolnih komponenata.“ U junu 2017. stekla je zvanje naučnog saradnika i trenutno je angažovana i na dva inovaciona projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja “Kardio-protekt, mikrokapsule sa aronijom u medu” i “Novi biotehnološki postupci za proizvodnju biopreparata na bazi vermikomposta”. Pored navedenog, pomoćnik je urednika za časopis „Journal of Engineering & Processing Management“, a učestvovala je i u izradi diplomskih i master radova studenta. Obučena je za rad na uređaju Zetasajzer (Zetasizer Nano ZS, Malvern Instruments Ltd) kao i na Univerzalnoj test mašini (Universal Testing AG-Xplus, Shimadzu) gde se analize vrše kako za kolege sa TMF i ICTMF tako i za istraživače sa drugih institucija.
- Inkapsulacija biološki aktivnih komponenata u različite nosače; kontrolisano i produženo otpuštanje aktivnih komponenata; lipozomi kao sistemi za inkapsulaciju; primena lipozoma i kompleksnih sistema za inkapsulaciju u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
- Encapsulation of biologically active compounds in different matrix systems; Controlled and prolonged release of active compounds; liposomes as carriers of active compounds; Application of liposomes and other complex carriers in foods and pharmaceutical products.
- I. Kostić, B. Isailović, V. Đorđević, S. Lević., V. Nedović, B. Bugarski, Elektrostatička ekstruzija kao disperziona tehnika za inkapsulaciju ćelija i biološki aktivnih supstanci, Hemiska Industrija, 66, 2012, 505-517.
- B. Isailović, I. Kostić, A. Zvonar, V. Đorđević, M. Gašperlin, V. Nedović, B. Bugarski, Resveratrol loaded liposomes produced by different techniques, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 19, 2013, 181-189.
- A. Marinkovic, T. Radoman, E. Dzunuzovic, J. Dzunuzovic, P. Spasojevic, B. Isailovic, B: Bugarski, Mechanical properties of composites based on unsaturated polyester resins obtained by chemical recycling of poly(ethylene terephthalate), Hemijska industrija, 67, 2013, 913-922.
- S. Levic, N. Obradović, V. Pavlović, B. Isailović, I. Kostić, M. Mitrić, B. Bugarski, V. Nedović, Thermal, morphological, and mechanical properties of ethyl vanillin immobilized in polyvinyl alcohol by electrospinning process, Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 118, 2014, 661-668.
- B. Isailović, Djordjević, V., S. Lević, J. Milanović, B. Bugarski, V. Nedović, Encapsulation of flavours and aromas – Controlled release, Ch 17 In: Edible Films and Coatings: Fundamentals and Applications, Eds. Montero, MP; Gómez-Guillén; MC; López-Caballero, ME and Barbosa-Cánovas, GV, CRC Press Taylor & Francis, ISBN 978-1-48-221831-2, 2014, pp. 317-344.
- B. Balanč, A. Kalušević, I. Drvenica, M.T. Coelho, V. Djordjević, V. Alves, I. Sousa, M. Moldao-Martins, V. Rakić, V. Nedović, B. Bugarski, Calcium–Alginate–Inulin Microbeads as Carriers for Aqueous Carqueja Extract, Journal of Food Science, 81, 2015, 65-75.
- K. Istenič, B. Balanč, V. Djordjević, M. Bele, V. Nedović, B. Bugarski, N. Poklar Ulrih, Encapsulation of resveratrol into Ca-alginate submicron particles. Journal of Food Engineering, 167B, 2015, 196-203.
- B. Balanč, A. Ota, V. Djordjević, M. Šentjurc, V. Nedović, B. Bugarski, N. Poklar Ulrih, Resveratrol-loaded liposomes: interaction of resveratrol with phospholipids, European Journal of Lipid Science and Technology, 117, 2015, 1615-1626.
- V. Djordjević, B. Balanč, A. Belščak-Cvitanović, S. Lević, K. Trifković, A. Kalušević, I. Kostić, D. Komes, B. Bugarski, V. Nedović, Trends in encapsulation technologies for delivery of food bioactive compounds, Food Engineering Reviews, 7, 2015, 452-490.
- V. Nedović, B. Bugarski, F. Mantzouridou, A. Paraskevopoulou, E. Naziri, T. Koupantsis, K. Trifković, I. Drvenica, B. Balanč, V. Đorđević, Recent advances and applications of encapsulated microbial and non-microbial active agents in the manufacture of food and beverages, Ch39 In: Advances in Food Biotechnology, Ed. V. Ravishankar Rai. John Wiley & Sons Book, ISBN: 978-1-118-86455-5, 2015, pp. 635-666.
- B. Balanč, Trifković, V. Đorđević, S. Marković, R. Pjanović, V. Nedović, B. Bugarski, Novel resveratrol delivery systems based on alginate-sucrose and alginate-chitosan microbeads containing liposomes, Food Hydrocolloids, 61, 2016, 832-842.
- K. Trifković, V. Đorđević, B. Balanč, A. Kalušević, S. Lević, B. Bugarski, V. Nedović, Novel approaches in nanoencapsulation of aromas and flavors, Chr 9 In: Encapsulations, Volume 2, Ed. Alexandru Mihai Grumezescu. Elsevier, ISBN 978-0-12-804307-3, 2016, pp.363-419.
- B. Balanč (September 2016), Liposomes and Liposomes-Alginate Systems for Controlled Release of Resveratrol. University of Belgrade, Faculty of Technology and Metallurgy.
- I. Drvenica, V. Đorđević, K. Trifković, B. Balanč, S. Lević, B. Bugarski, V. Nedović, Industry-Relevant Encapsulation Technologies for Food and Functional Food Production, Ch 8 In: Thermal and Nonthermal Encapsulation Methods, Ed. Krokida Magdalini K. Taylor & Francis, ISBN: 978-1-138-03543-0, 2017, pp. 221–263.
- R. Pravilović, B. Balanč, K. Trifković, V. Đorđević, N. Bošković-Vragolović, B. Bugarski, R. Pjanović, Comparative Effects of Span 20 and Span 40 on Liposomes Release Properties, International Journal of Food Engineering, 13, 2017, DOI 10.1515/ijfe-2017-0339.
- D. Mirković, S. Ibrić, B. Balanč, Z. Knez, B. Bugarski, Evaluation of the impact of critical quality attributes and critical process parameters on quality and stability of parenteral nutrition nanoemulsions, Journal of Drug Delivery Science and Technolog, 39, 2017, 341-347.
- B. Balanč, K. Trifković, R. Pravlović, V. Djordjević, S. Marković, V. Nedović, B. Bugarski, Encapsulation of resveratrol in spherical particles of food grade hydrogels, Food & Feed research, 44, 2017, 23-29.
- A. Stefanovic, J. Jovanovic, B. Balanč, N. Šekuljica, S. Tanaskovic, M. Dojcinovic, Z. Kneževic-Jugovic, Influence of ultrasound probe treatment time and protease type on functional and physicochemical characteristics of egg white protein hydrolysates. Poultry Science, 97,2018, 2218-2229.