IC TMF

120 godina SRPSKOG HEMIJSKOG DRUŠTVA

U godini jubileja održan je zajednički skup – 54. savetovanje Srpskog hemijskog društva i 5. konferencija mladih hemičara Srbije koja su bila posvećena proslavi 120 godina od osnivanja Društva.

Srpsko hemijsko društvo osnovano je 1897. godine u zgradi Državne hemijske laboratorije ‒ danas je to zgrada Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Dr Marko T. Leko, profesor Velike škole i upravnik Državne hemijske laboratorije, pokrenuo je pitanje osnivanja Srpskog hemijskog udruženja. Povod za okupljanje najviđenijih hemičara bio je poziv srpskim hemičarima da učestvuju u radu Trećeg internacionalnog kongresa za primenjenu hemiju, 1898. godine u Beču.

Cilj 54. Savetovanja Srpskog hemijskog društva je bio, kao i svake godine, prezentacija i diskusija novih rezultata hemičara Srbije i zemalja u okruženju iz oblasti hemije, tehnologije i metalurgije. Naučni program je kroz plenumski rad odrzio karakter prethodnih Savetovanja i odvijalo se kroz:

A. Plenarna predavanja
Wesley Browne, University of Groningen, Stratingh Institute for Chemistry
Photo- and Electrochemical Molecular switching: mechanisms and the non-innocence of spectroscopic techniques
Tanja Ćirković Veličković, Center of Excellence for Molecular Food Sciences, Faculty of Chemistry, University of Belgrade, Serbia; Faculty of Bioscience Engineering, Ghent University, Belgium; Ghent University Global Campus, Korea Proteomics in food, nutrition and environmental sciences
B. Predavanja po pozivu
C. Usmena saopštenja
D. Posterska saopštenja

Savetovanje je pomoglo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. O ovom jubileju pisao je i RTS.

Vest možete pronaći na ovom linku.

TV prilog Srpske naučne televizije (SNT) možete videti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Inovacioni Centar – Tehnolosko-Metalurskog Fakulteta