IC TMF

Novi program Fonda za inovacionu delatnost

Komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja povezivanjem istraživača na fakultetima i institutima sa privatnim sektorom, kao i jačanje centara za transfer tehnologije na univerzitetima u Srbiji glavni su ciljevi Programa za transfer tehnologije (Program TTF), koji je danas na skupu održanom u Privrednoj komori Srbije predstavljen stručnoj javnosti.

Ovaj program je deo Projekta podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije, vrednom 6,9 miliona evra, koji finansira Evropska unija sa 4,9 miliona evra iz pretpristupnih fondova (IPA 2013), a sufinansiraju Vlada Republike Srbije i domaći privatni sektor sa po 1 milion evra. Ovaj projekat sprovodi Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Svetskom bankom.

inovacioni fond

“Prethodni projekat Fonda za inovacionu delatnost pokazao je da u Srbiji ima inovativnih preduzetnika koji su u stanju da pruže i proizvode i usluge sa velikom dodatom vrednošću i za domaće i strano tržište. Danas najavljujemo novi projekat Fonda koji bi trebalo da značajno ojača veze naših naučno-istraživačkih organizacija, pre svega visokog obrazovanja, sa privatnim sektorom i privredom koja se zasniva na znanju i visokoj tehnologiji. Inovacije su nešto što razvijamo svakoga dana. Da bismo svi imali koristi od njih, moramo da ih prepoznamo i podržimo pre svega na institucionalnom nivou“, rekao je Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, otvarajući skup.

Program TTF je pilot program za podršku naučno-istraživačkoj zajednici u Srbiji. Lokalnim centrima za transfer tehnologije pri univerzitetu u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i državnim naučno-istraživačkim institutima on omogućava da za razvoj istraživanja koja imaju komercijalni potencijal nađu partnera u privatnom sektoru i svoju inovaciju iznesu na tržište.

Kancelarija za transfer tehnologije (KTT), specijalizovana jedinica koja radi u okviru Fonda za inovacionu delatnost, ima dvojak mandat:

1. da pokaže da je komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja u Srbiji moguća, i

2. da poveća osposobljenost lokalnih kancelarija za transfer tehnologije na univerzitetima u Srbiji obezbeđivanjem uslova za sticanje praktičnog iskustva u transferu tehnologije i procesu komercijalizacije, od početne ponude do zaključenja ugovora.

Svoj mandat Kancelarija ispunjava sprovođenjem Programa TTF – pilot programa namenjenog podršci naučno-istraživačkoj zajedinici u Srbiji. Lokalnim kancelarijama za transfer tehnologije i drugim naučno-istraživačkim organizacijama ovaj program omogućava da identifikuju istraživanja koja imaju komercijalni potencijal fokusirajući se na transakcije sa  klijentima iz poslovnog sektora. Imajući taj cilj u vidu, Program nudi sledeće usluge:

  • Prijem opisa pronalazaka/inovacija
  • Ocena tehnološke i komercijalne spremnosti predloženih pronalazaka/inovacija
  • Podizanje nivoa komercijalne spremnosti kroz finansiranje dodatnog razvoja pronalaska/inovacije (finansijska podrška u iznosu oko EUR 10 000)
  • Definisanje strategije za komercijalno iskoriščavanje pronalska/inovacije
  • Sprovođenje strategije za komercijalno iskorišćavanje pronalska/inovacije
  • Identifikovanje potencijalnih komercijalnih partnera
  • Pregovori sa komercijalnim partnerom i zaključivanje transakcije
  • Praćenje i izvršenje zaključenih ugovora
  • Druge usluge (zajednički razvoj, specijalističke usluge za privredu, pomoć u pisanju predloga projekata za Horizont 2020 i slične programe, itd.)

Pored pružanja podrške u komercijalizaciji naučno-istraživačkim institucijama i kompanijama iz privatnog sektora, Kancelarija za transfer tehnologije može i da obezbedi finansijsku podršku odabranim inovativnim projektima koji potiču iz javnih akademskih naučno-istraživačkih institucija, sa ciljem da se komercijalna spremnost tih projekata podigne na viši nivo. Očekuje se da ta finansijka podrška iznosi oko 10 000 evra po odabranom projektu, a da sredstva budu korišćena za kupovinu dobara i usluga neophodnih za finalizaciju dodatnih naučno-istraživačkih aktivnosti kojima se pojačava komercijalna spremnost projekta.

Za više informacija o Programu TTF, molimo pogledajte Uputstvo za prijavljivanje .

Da biste se prijavili za usluge TTF, molimo registrujte se na TTF Portalu.

Za sva pitanja o Programu TTF pišite nam na TTF@inovacionifond.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Inovacioni Centar – Tehnolosko-Metalurskog Fakulteta