IC TMF

Inovacije iz IC TMF predstavljene u PKS

Rakija Malinovača, koja je rezultat inovacionog projekta pod nazivom „Razvoj novog tehnološkog postupka za proizvodnju rakije od maline“, predstavljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) u okviru aktivnosti kojima se pruža podrška  stvaranju proizvoda sa višom dodatnom vrednošću u poljoprivredi, afirmišu inovacione delatnosti, transfera znanja i tehnologije.
 
Novi tehnološki postupak znatno se razlikuje od standardnog načina proizvodnje voćnih rakija, pre svega po tome što omogućava korišćenje sirovine tokom cele godine. Taj postupak, koji su razvili Inovacioni centar Tehnološko-metaloruškog fakulteta iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačaka, omogućava proizvođaču da koristi zamrznutu malinu, uz očuvane senzorne osobine, miris i ukus. Značajna prednost u komercijalnoj proizvodnji Malinovače je to što inovativni postupak omogućava proizvodnju rakije od višestruko manjih količina voća. Kako su naveli učesnici promocije inovacije u PKS, za proizvodnju litra 40-oprocentne rakije klasičnim postupkom treba 16 kilograma maline, a u novom tehnološkom postupku dovoljno je 1,2 kilograma tog voća. Cena te rakije biće između 10 i 15 evra.
 
Inovacija je delo inovativnog tima, finansiranog putem javnih poziva resornog ministarstva za nauku, istakla je moderator skupa Danica Mićanović iz PKS, ističući da je podrška društvu zasnovanom na znanju i transferu tehnologija od ključne važnosti za srpsku privredu. Ona je rekla da je neohodno realizovati proizvode u koje je ugrađeno znanje, kako bi oni bili konkurentni na evropskom i svetskom tržištu, i ukazala na besplatnu podršku i svu stručnu pomoć koju Privredna komora Srbije pruža inovatorima i inovacijama na putu od ideje do proizvoda za tržište.
 
Iako je Srbija svetski značajan proizvođač i izvoznik maline, ona nije po tome prepoznatljiva kod krajnjih korisnika jer se u našoj zemlji zamrznuta malina pakuje u ambalažu sa oznakom zemlje kupca. I do sada je u oblastima u kojima se uzgajaju najkvalitetnije maline bilo pokušaja da se od ove cenjene vrste voća osmisle i naprave proizvodi sa višom dodatom vrednošću, ali ni jedan do sada nije imao značajniju komercijalizaciju. Tek je zahvaljujući inovaciji i novom tehnološkom postupku, malinovača dostigla neophodne standarde kvaliteta i isplativosti, istaknuto je na prezentaciji.
 
Državni sekretar Ministarstva prosvete Aleksandar Belić naglasio je da je inovacioni segment izuzetno važna oblast rada tog ministarstva, najavljujući da će 28. aprila u PKS bit organizovana veliki skup, na kome će se razmotriti i izdvojiti prvi nacrt tema i prioriteta u novom ciklusu projekata tehnološkog razvoja.
 
cerovic nova rakija od malina
Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević ocenio je da će rakija Malinovača proizvedena novim tehnološkim postupkom naći svoje mesto ne samo na našem tržištu, već i na zahtevnom tržištu Evropske unije. On je istakao da Srbija prati aktuelne zahteve svetskog tržišta, primenjuje nove evropske propise za jaka alkoholna pića, i uklapa se u svetski trend, po kome su voćne rakije, a pre svega rakije od jagodastog voća,  maline i jagode, sve traženije. On je takođe ukazao na neophodnost međuresorne saradnje ministarstava, kakva je dala dobre rezultate na primeru Malinovače.
 
Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Viktor Nedović ukazao je da je Srbije pre godinu dana pristupila evropskom istraživačkom projektu Horizont 2020 i da se očekuje veći odziv istraživača, a Ministarstvo je centar koji će uvezati akademsku zajednicu, malu i vleiku privredu, vladine i nevladine organizacije.
Rukovodilac Centra za inovacije PKS Mihailo Vesović naveo je da ne postoji „srpskiji“ proizvod od rakije od maline, ali je ukazao da je potrebna adekvatna komercijalizacija.
 
Što se tiče malinovače, stručni tim projekta ukazao je da su već vođeni razgovori sa jednim ozbiljnim srpskim proizvođačem o zajedničkoj proizvodnji ili o kupovini ove inovativne tehnologije za dobijanje rakije od maline. Radosav Cerović iz  Inovacionog centra Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda, podsetio je da vrednost tog inovacinog projekta, realizovanog uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja, iznosi 4,6 miliona dinara.
 
Video sa održanog skupa pogledajte ovde.
 
Izvor: PKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Inovacioni Centar – Tehnolosko-Metalurskog Fakulteta