Nataša Obradović

Dr Nataša Obradović (devojačko Tomović) je rođena 14. juna 1984. godine u Beogradu. Теhnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu upisala je 2003. godine, a diplomirala 2008. godine na studijskom programu Hemijska tehnologija; studijsko područje Farmaceutsko inženjerstvo. Školske 2010/2011 godine upisala je doktorske studije na Tehnološko-metalurškom fakutetu, na smeru Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, pod mentorstvom prof. dr Branka Bugarskog. Od februara 2011. zaposlena je u Inovacionom centru Tehnološko–metalurškog fakulteta, u okviru projekta integralnih i interdisciplinarnih istraživanja iz oblasti polјoprivrede i hrane: "Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti-III46010", pri čemu su njena istraživanja vezana za inkapsulaciju probiotskih kultura i bioaktivnih supstanci u različite biopolimerne nosače. Učestvovala je u realizaciji Inovacionog projekta “Kapsule zdravlja u ledenom čaju” (Ev. br. 451-03-2802/2013-16/1) kao i Eureka projekta E!8029 “Optimizacija energetskog bilansa složenih sistema”. Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Karakterizacija i primena prirodnih hidrogelova za inkapsulaciju probiotske starter kulture“ odbranila je u decembru 2019. godine na Tehnološko-metalurškom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. U julu 2020. stekla je zvanje naučnog saradnika u oblasti biotehničkih nauka-biotehnologija.
- Inkapsulacija probiotskih kultura i bioaktivnih komponenata u prirodne hidrogelove i njihova primena u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji;biomaterijali; funkcionalna hrana;fermentisani napitci na bazi surutke.
- Encapsulation of probiotic cultures and bioactive compounds in natural hydrogels, and their applications in food and pharmaceutical industry;biomaterials; functional food; fermented whey-based beverages.
- M. Rakin, S. Putić, N. Tomović, B. Gnjatović, Oprema u farmaceutskom inženjerstvu, Priručnik, Tehnološko-metalurški fakultet, 2010, Beograd, ISBN 978-86-7401-265-9.
- N. Tomović, I. Dimić, M. Rakin, S. Putić, B. Međo, Influence of working conditions on strength calculation of pressure vessel of austenitic steel according to SRPS EN 13445, Structural Integrity and Life, 13(2), 2013, 137–140.
- I. Dimić, N. Tomović, J. Blažić, M. Rakin, B. Bugarski, Strength design calculation of a horizontal pressure vessel, Structural Integrity and Life 13(2), 2013, 157–161.
- N. Obradović, T. Krunić, K. Trifković, M. Bulatović, M.P. Rakin, M.B. Rakin, B. Bugarski, Influence of chitosan coating on mechanical stability of biopolymer carriers with probiotic starter culture in fermented whey beverages, International Journal of Polymer Science, 2015, 1–8.
- N. Tomović, K. Trifković, M.B. Rakin, M.P. Rakin, B. Bugarski, Influence of compression speed and deformation percentage on mechanical properties of calcium alginate particles, Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly, 21(3),2015,411–417.
- N. Obradović, T. Krunić, I. Damnjanović, M. Vukasinović-Sekulić, M.B. Rakin, M.P. Rakin, B. Bugarski, Influence of whey proteins addition on mechanical stability of biopolymer beads with immobilized probiotics, Tehnika, Novi Materijali, 70(3), 2015, 397–400.
- I. Dimić, I. Cvijović-Alagić, N. Obradović, J. Petrović, S. Putić, M. Rakin, B. Bugarski, In vitro biocompatibility assessment of Co–Cr–Mo dental cast alloy, Journal of the Serbian Chemical Society, 80(12), 2015, 1541–1552.
- T. Krunić, M. Bulatović, N. Obradović, M. Vukašinović-Sekulić, M. Rakin, Effect of immobilization materials on viability and fermentation activity of dairy starter culture in whey based substrate, Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(5), 2016, 1723–1729.
- T. Krunić, N. Obradović, M. Bulatović, M. Vukašinović-Sekulić, K. Trifković, M. Rakin, Impact of carrier material on fermentative activity of encapsulated yoghurt culture in whey based substrate, Hemijska industrija, 71(1), 2017, 41–48.
- T. Krunić , N. Obradović, M. Rakin, Application of whey protein and whey protein hydrolysate as protein based carrier for probiotic starter culture, Food Chemistry, 293, 2019, 74-82.
- N. Obradović, I. Pajić-Lijaković, T. Krunić, M. Belović, M. Rakin, B. Bugarski, Effect of Encapsulated Probiotic Starter Culture on Rheological and Structural Properties of Natural Hydrogel Carriers Affected by Fermentation and Gastrointestinal Conditions, Food Biophysics, 2020, 15, 18–31.
- I. Vujčić I., S. Mašić S., N. Obradović, M. Dramićanin, Preparation of beechwood/polymer composites using the method of lyophilization and gamma irradiation, Radiation Physics and Chemistry, 166, 2020, pp. 108505, https://doi.org/10.1016/j.radphyschem.2019.108505.
- Z. Dajic-Stevanovic, E. Sieniawska, K. Glowniak, N. Obradovic, I. Pajic-Lijakovic, Natural Macromolecules as Carriers for Essential Oils: From Extraction to Biomedical Application. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 2020, 8, DOI: 10.3389/fbioe.2020.00563.