IC TMF

Nataša Obradović

+38111 3303 837
Soba 33
Kratka biografija

                Dr Nataša Obradović (devojačko Tomović) je rođena 14. juna 1984. godine u Beogradu. Теhnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu upisala je 2003. godine, a diplomirala 2008. godine na studijskom programu Hemijska tehnologija; studijsko područje Farmaceutsko inženjerstvo. Školske 2010/2011 godine upisala je doktorske studije na Tehnološko-metalurškom fakutetu, na smeru Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, pod mentorstvom prof. dr Branka Bugarskog. Od februara 2011. zaposlena je u Inovacionom centru Tehnološko–metalurškog fakulteta, u okviru projekta integralnih i interdisciplinarnih istraživanja iz oblasti polјoprivrede i hrane: "Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti-III46010", pri čemu su njena istraživanja vezana za inkapsulaciju probiotskih kultura i bioaktivnih supstanci u različite biopolimerne nosače. Učestvovala je u realizaciji Inovacionog projekta “Kapsule zdravlja u ledenom čaju” (Ev. br. 451-03-2802/2013-16/1) kao i Eureka projekta E!8029 “Optimizacija energetskog bilansa složenih sistema”. Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Karakterizacija i primena prirodnih hidrogelova za inkapsulaciju probiotske starter kulture“ odbranila je u decembru 2019. godine na Tehnološko-metalurškom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. U julu 2020. stekla je zvanje naučnog saradnika u oblasti biotehničkih nauka-biotehnologija.

Oblasti interesovanja
  • Inkapsulacija probiotskih kultura i bioaktivnih komponenata u prirodne hidrogelove i njihova primena u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji;biomaterijali; funkcionalna hrana;fermentisani napitci na bazi surutke.
  • Encapsulation of probiotic cultures and bioactive compounds in natural hydrogels, and their applications in food and pharmaceutical industry;biomaterials; functional food; fermented whey-based beverages.
Reference
  1. M. Rakin, S. Putić, N. Tomović, B. Gnjatović, Oprema u farmaceutskom inženjerstvu, Priručnik, Tehnološko-metalurški fakultet, 2010, Beograd, ISBN 978-86-7401-265-9.
  2. N. Tomović, I. Dimić, M. Rakin, S. Putić, B. Međo, Influence of working conditions on strength calculation of pressure vessel of austenitic steel according to SRPS EN 13445, Structural Integrity and Life, 13(2), 2013, 137–140.
  3. I. Dimić, N. Tomović, J. Blažić, M. Rakin, B. Bugarski, Strength design calculation of a horizontal pressure vessel, Structural Integrity and Life 13(2), 2013, 157–161.
  4. N. Obradović, T. Krunić, K. Trifković, M. Bulatović, M.P. Rakin, M.B. Rakin, B. Bugarski, Influence of chitosan coating on mechanical stability of biopolymer carriers with probiotic starter culture in fermented whey beverages, International Journal of Polymer Science, 2015, 1–8.
  5. N. Tomović, K. Trifković, M.B. Rakin, M.P. Rakin, B. Bugarski, Influence of compression speed and deformation percentage on mechanical properties of calcium alginate particles, Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly, 21(3),2015,411–417.
  6. N. Obradović, T. Krunić, I. Damnjanović, M. Vukasinović-Sekulić, M.B. Rakin, M.P. Rakin, B. Bugarski, Influence of whey proteins addition on mechanical stability of biopolymer beads with immobilized probiotics, Tehnika, Novi Materijali, 70(3), 2015, 397–400.
  7. I. Dimić, I. Cvijović-Alagić, N. Obradović, J. Petrović, S. Putić, M. Rakin, B. Bugarski, In vitro biocompatibility assessment of Co–Cr–Mo dental cast alloy, Journal of the Serbian Chemical Society, 80(12), 2015, 1541–1552.
  8. T. Krunić, M. Bulatović, N. Obradović, M. Vukašinović-Sekulić, M. Rakin, Effect of immobilization materials on viability and fermentation activity of dairy starter culture in whey based substrate, Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(5), 2016, 1723–1729.
  9. T. Krunić, N. Obradović, M. Bulatović, M. Vukašinović-Sekulić, K. Trifković, M. Rakin, Impact of carrier material on fermentative activity of encapsulated yoghurt culture in whey based substrate, Hemijska industrija, 71(1), 2017, 41–48.
  10. T. Krunić , N. Obradović, M. Rakin, Application of whey protein and whey protein hydrolysate as protein based carrier for probiotic starter culture, Food Chemistry, 293, 2019, 74-82.
  11. N. Obradović, I. Pajić-Lijaković, T. Krunić, M. Belović, M. Rakin, B. Bugarski, Effect of Encapsulated Probiotic Starter Culture on Rheological and Structural Properties of Natural Hydrogel Carriers Affected by Fermentation and Gastrointestinal Conditions, Food Biophysics, 2020, 15,  18–31.
  12. I. Vujčić I., S. Mašić S., N. Obradović, M. Dramićanin, Preparation of beechwood/polymer composites using the method of lyophilization and gamma irradiation, Radiation Physics and Chemistry, 166, 2020, pp. 108505, https://doi.org/10.1016/j.radphyschem.2019.108505.
  13. Z. Dajic-Stevanovic, E. Sieniawska, K. Glowniak, N. Obradovic, I. Pajic-Lijakovic, Natural Macromolecules as Carriers for Essential Oils: From Extraction to Biomedical Application. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 2020, 8, DOI: 10.3389/fbioe.2020.00563.

Inovacioni Centar – Tehnolosko-Metalurskog Fakulteta