IC TMF

Nataša Šekuljica

+38164 1937 306
Soba 36
Kratka biografija

            Nataša Šekuljica rođena je 02.10.1987. godine u Zadru. Osnovu školu „Boško Palkovljević Pinki” završila je u Staroj Pazovi, a Srednju medicinsku školu je završila u Zemunu 2006. godine. Studije na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu upisala je školske 2006/2007. godine. Odbranom završnog rada 24.09.2010. godine na temu „Proizvodnja proteaze iz Pseudomonas san-ai i njena primena u detergentima” pod rukovodstvom mentora prof. dr Zorice Knežević-Jugović ocenom 10 diplomirala je na Katedri za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta. Master rad na temu „Karakterizacija lipaza iz Rhizopus oryzae gajenim submerznim postupkom fermentacije” pod rukovodstvom istog mentora odbranila je 19.07.2011. godine ocenom 10. Po završetku redovnih studija, 25.10.2011. godine upisala je doktorske studije Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Enzimsko obezbojavanje antrahinonskih boja iz otpadnih voda” odbranila je 30.9.2016. godine pod rukovodstvom mentora prof. dr Zorice Knežević-Jugović i prof. dr Dušana Mijina. Na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u maju 2013. godine položila je ispit i stekla licencu Savetnik za hemikalije.

            Od marta 2012. godine do oktobra 2014. godine angažovana je kao stipendista na projektu Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije br. III 46010, pod nazivom „Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta  i bezbednosti”. Od oktobra 2014. godine zaposlena je u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta kao istraživač pripravnik na projektu „Elektrohemijska sinteza i karakterizacija nanostruktuiranih funkcionalnih materijala za primenu u novim tehnologijama” (ON 172046). U zvanje istraživač saradnik izabrana je 09.04.2015. godine. Učestvovala je u realizaciji međunarodnog projekta „Razvoj novih enzimskih tehnologija za modifikaciju sojinih proteina i unapređenje njihovih funkcionalnih svojstava” (EUREKA projekat, br. E!9936 – SOYZYME) boraveći na IBA  Institutu (Insitutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresourse Alimentare) u Bukureštu. Od oktobra 2017. godine angažovana je na inovacionom projektu „LAVGLU- Inovativni postupci proizvodnje funkcionalnih proizvoda na bazi žita obogaćenih nealergenim proteinima i bioaktivnim peptidima”. 25.10.2017. godine ispunjava sve uslove i stiče zvanje naučni saradnik. Uz saglasnost NN veća angažovana je na eksperimentalnim vežbama iz predmeta Enzimsko inženjerstvo i Biotehnološki praktikum 2 na četvrtoj godini sudija, na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju, Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Oblasti interesovanja
  • Enzimska kataliza, imobilizacija enzima, primena enzima u tretmanu otpadnih voda.
  • Enzymatic catalysis, enzyme immobilization, enzyme application in wastewater treatment.
Reference
  1. N. Šekuljica, N. Prlainović, N. Lukić, A. Jakovljević, S. Grbavčić, D. Mijin, Z. Knežević-Jugović, Immobilization of peroxidase from fresh horseradish extract for anthraquinone dye decolorization, Zaštita Materijala, vol. 56, 2015, pp. 335–339.
  2. N. Šekuljica, N. Prlainović, A. Stefanović, M. Žuža, D. Čičkarić, D. Mijin, Z. Knežević-Jugović, Decolorization of anthraquinonic dyes from textile effluent using horseradish peroxidase: Optimization and kinetic study, The World Scientific Journal, vol. 2015, Article ID 371625, 12 pages, 2015.
  3. N. Šekuljica, M. Gvozdenović, Z. Knežević-Jugović, B. Jugović, B. Grgur, Biofuel cell based on horseradish peroxdase immobilized on copper sulfide as anode for decolorization of anthraquinone AV 109 dye, Journal of Energy Chemistry, vol. 25, 2016, pp. 403–408.
  4. N. Šekuljica, N. Prlainović, S. Jakovetić, S. Grbavčić, N. Ognjanović, Z. Knežević-Jugović, D. Mijin, Removal of anthraquinone dye by cross-linked enzyme aggregates from fresh horseradish extract, Clean Soil Air Water, vol. 44, 2016, pp. 891–900.
  5. A. Stefanović, J. Jovanović, S. Grbavčić, N. Šekuljica, V. Manojlović, B. Bugarski, Z. Knežević-Jugović, Impact of ultrasound on egg white proteins as a pretreatment for functional hydrolysates production, European Food Research and Technology, vol. 239, 2014, pp. 979–993.
  6. J. Jovanović, A. Stefanović, M. Žuža, S. Jakovetić, N. Šekuljica, B. Bugarski, Z. Knežević-Jugović, Improvement of antioxidant propreties of egg white protein enzymatic hydrolysates by membrane ultrafiltration, Hemijska industrija, vol. 70, 2015, pp. 419-428.
  7. N. Šekuljica, N. Prlainović, J. Jovanović, A. Stefanović, V. Đokić, D. Mijin, Z. Knežević-Jugović, Immobilization of horseradish peroxidase onto kaolin, Bioprocess and Biosystems Engineering, vol. 39, 2016, pp. 461–472.
  8. N. Šekuljica, N. Prlainović, J. Jovanović, A. Stefanović, S. Grbavčić, D. Mijin, Z. Knežević-Jugović, Immobilization of horseradish peroxidase by glutaraldehyde method and its application in decolorization of anthraquinone dye, Hemijska industrija, vol. 70, 2016, pp. 217–224.
  9. N. Šekuljica, N. Prlainović, A. Stefanović, J. Jovanović, S. Jakovetić, Z. Knežević-Jugović, D. Mijin, The oxidation of anthraquinone dye using HRP immobilized as a cross-linked enzyme aggregates, Savremene Tehnologije, vol. 5, 2016, pp. 18–26.
  10. A. Salim, S. Grbavčić, N. Šekuljica, A. Stefanović, S. Jakovetić Tanasković, N. Luković, Z. Knežević-Jugović, Production of enzymes by a newly isolated Bacillus sp. TMF-1 in solid state fermentation on agricultural by-products: The evaluation of substrate pretreatment methods, Bioresource Technology, vol. 228, 2016, pp. 193–200.
  11. Jelena R. Jovanović, Andrea B. Stefanović, Nataša Ž. Šekuljica, Sonja M. Jakovetić Tanasković, Marina B. Dojčinović, Branko M. Bugarski, Zorica D. Knežević-Jugović, Ultrasound pretreatment as an useful tool to enhance egg white protein hydrolysis: kinetics, reaction model and thermodinamics, Journal of Food Science, 81, 2016, pp. 2664–2675.
  12. N. Prlainović, N. Šekuljica, J. Mirković, D. Mijin, Sinteza 4,6-dimetil-3-cijano-2-piridona katalizovana aminokiselinama, Zaštita materijala, vol. 58, 2017, pp. 80–85.
  13. D. Mijin, M. Radišić, N. Šekuljica, B. Grgur, Electrochemical decolorization of C. I. Acid Orange 3 in the presence of sodium chloride at iridium oxide electrode, Chemical Papers, vol. 71, 2017, pp. 2173–2184.
  14. M. Elmalimadi, A. Stefanović, N. Šekuljica, M. Žuža, N. Luković, J. Jovanović, Z. Knežević-Jugović, The synergistic effect of heat treatment on alcalase-assisted hydrolysis of wheat gluten proteins: functional and antioxidant properties, Journal of Food processing and Preservation, 2017, doi: 10.1111/jfpp.13207.
  15. A. Dugandžić, A. Tomašević, D. Dabić, N. Šekuljica, M. Radišić, S. Petrović, D. Mijin, Degradation of nicosulfuron using fenton and fenton-like reactions, Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly, doi.org/10.2298/CICEQ170617032D, 2017.
  16. A. Dugandžić, A. Tomašević, M. Radišić, N. Šekuljica, D. Mijin, S. Petrović, Effect of inorganic ions, photosensitisers and scavengers on the photolytic degradation of nicosulfuron, Journal of Photochemistry and Phootobiology A: Chemistry, vol. 336, 2017, pp. 146–155.
  17. Z. Knežević-Jugović, A. Stefanović, J. Jovanović, N. Šekuljica, D. Mijin, V. Đorđević, N. Milašinović, Izolovanje sojinih proteina kombinovanom primenom mikrotalasnog pretretmana i enzimske ekstrakcije, patentna prijava P-2017/0539, Zavod za intelektualnu svojinu, Beograd, Republika Srbija, u postupku priznavanja.
  18. A. Stefanovič. J. Jovanović, B. Balanč, N. Šekuljica, S. Jakovetić Tanasković, M. Dojčinović, Z. Knežević-Jugović, Influence of Ultrasound Probe Treatment Time and Protease Type on Functional and Physicochemical Characteristics of Egg White Protein Hydrolysates, Poultry Science, 2018, DOI: https://doi.org/10.3382/ps/pey055.
  19. S. Đurović, B. Nikolić, N. Luković, J. Jovanović, A. Stefanović, N. Šekuljica, D. Mijin, Z. Knežević-Jugović, The impact of hgh-power ultrasound and microwave on the phenolic acid profile and antioxidant activity of the extract from yellow soybean seeds, Industrial Crops and products, vol. 122, 2018, pp. 223–231.

Inovacioni Centar – Tehnolosko-Metalurskog Fakulteta