IC TMF

Kata Trifković

Email
Soba
Kratka biografija

          Dr Kata Trifković rođena je 01. marta 1986. godine u Priboju. Теhnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, smer Farmaceutsko inženjerstvo, upisala je 2005., a diplomirala 2010. godine. Iste godine upisala je doktorske studije na matičnom fakultetu, a od februara 2011. godine zaposlena je u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta u okviru projekta integralnih i interdisciplinarnih istraživanja  III46010 "Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti ", najpre kao istraživač-pripravnik, da bi u oktobru 2014. izbrana u zvanje istraživača-saradnika, a u januaru 2018. u zvanje naučnog-saradnika. Tokom izrade doktorske disertacije boravila je u nekoliko istraživačkih laboratorija evropskih partnera - Polytechnic University of Valencia, Agricultural University of Athens i Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Univerzitet u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Hidrogelovi na bazi hitozana za kontrolisano otpuštanje polifenola” odbranila je u februaru 2017. Aktivno je učestvovala u pet projekata međunarodne saradnje, i to FP7, Erasmus+ i bilateralnim projektima, a član je i Evropske kooperacije za nauku i tehnologiju (COST), kroz projekte FA1001 i FP1405. Pored toga, nosilac je Mari Curie stipendije za post-doktorsko usavršanje.  Učestvovala je u tri inovaciona projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i to: „Modularni sistem za dobijanje obnovljive energije iz otpadnih voda i otpada u industriji piva“, “Kardio-protekt, mikrokapsule sa aronijom u medu” i “Novi biotehnološki postupci za proizvodnju biopreparata na bazi vermikomposta”, a bila je uključena u proces optimizacije postupka liofilizacije sveže maline za inovacioni projekat "Razvoj novog tehnološkog postupka za proizvodnju rakije od maline". Pored navedenog, Kata je obučena za rad na Univerzalnoj test mašini (Universal Testing Machine AG-Xplus, Shimadzu) kupljenoj u okviru programa nabavke kapitalne opreme, kao i na uređajima Zetasajzer (Zetasizer Nano ZS, Malvern Instruments Ltd) i Liofilizator (Freeze-Dryer, BETA 2-8 LDplus, Martin CHRIST), gde se razvijaju metode za analizu uzoraka kako za kolege sa TMF-a i ICTMF-a, tako i za kolege sa drugih institucija. Takođe, aktivno je učestvovala u radnoj grupi TMF-a u okviru projekta saradnje sa kompanijom Hemofarm a.d. na unapređenju nastave na profilu Farmaceutsko inženjerstvo.

Oblasti interesovanja
  • Nano/mikro sistemi za dostavu aktivnih supstanci za primenu u hrani/biomedicini; Inkapsulacija aktivnih supstanci; Razvoj funkcionalnih dodataka hrani i funkcionalnih prehrambenih proizvoda; Primena biopolimera u sistemima za produženo/kontrolisano otpuštanje aktivnih supstanci; Novi sistemi za aktivno/inteligentno pakovanje u prehrambenoj/farmaceutskoj industriji
  • Nano/micro delivery systems in food/biomedicine; Encapsulation of bioactives; Development of functional food ingredients/functional foods; Smart biopolymers for controlled/prolonged delivery of bioactives, Active/Intelligent packaging for food/pharmaceutical applications
Reference
  1. K. Trifković, N. Milašinović, V. Djordjević, M. Kalagasidis Krušić, Z. Knežević-Jugović, V. Nedović, B. Bugarski, Chitosan microbeads for encapsulation of thyme (Thymus serpyllum L.) polyphenols, Carbohydrate Polymers, 111, 2014, 901–907.
  2. V. Đorđević, B. Balanč, A. Belščak-Cvitanović, S. Lević, K. Trifković, A. Kalušević, I. Kostić, D. Komes, B. Bugarski, V. Nedović, Trends in encapsulation technologies for delivery of food bioactive compounds, Food Engineering Reviews, 7, 2015, 452-490.
  3. N. Obradović, T. Krunić, K. Trifković, M. Bulatović, M. Rakin, M. Rakin, B. Bugarski, Influence of Chitosan Coating on Mechanical Stability of Biopolymer Carriers with Probiotic Starter Culture in Fermented Whey Beverages, International Journal of Polymer Science, 2015, http://dx.doi.org/10.1155/2015/732858.
  4. K. Trifković, L. Łękawska-Andrinopoulou, B. Bugarski, C. Georgiou, Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame, Hemijska industrija, 69, 2015, 355-359.
  5. N. Tomović, K. Trifković, M. Rakin, M. Rakin, B. Bugarski, Influence of compression speed and deformation percentage on mechanical properties of calcium alginate particles, Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly, 21, 2015, 411-417.
  6. J. Rusmirovic, K. Trifkovic, B. Bugarski, V. Pavlovic, J. Dzunuzovic, M. Tomic, A. Marinkovic, High performance unsaturated polyester based nanocomposites: Effect of vinyl modified nanosilica on mechanical properties, Express Polymer Letters, 10, 2016, 139-159.
  7. T. Radoman, J. Dzunuzovic, K. Trifkovic, T. Palija, A. Marinkovic, B. Bugarski, E. Dzunuzovic, Effect of surface modified ТiО2 nanoparticles on thermal, barrier and mechanical properties of long oil alkyd resin-based coatings, Express Polymer Letters, 9, 2015, 916-931.
  8. K. Trifković, N. Milasinović, V. Djordjević, G. Zdunić, M. Kalagasidis Krušić, Z. Knežević-Jugović, K. Šavikin, V. Nedović, B. Bugarski, Chitosan crosslinked microparticles with encapsulated polyphenols: Water sorption and release properties, Journal of Biomaterials Applications, 30, 2015, 618–631.
  9. V. Nedović, B. Bugarski, F. Mantzouridou, A. Paraskevopoulou, E. Naziri, T. Koupantsis, K. Trifković, I. Drvenica, B. Balanč, V. Đorđević, Recent advances and applications of encapsulated microbial and non-microbial active agents in the manufacture of food and beverages, In: “Advances in Food Biotechnology”, Ed. V. Ravishankar Rai. John Wiley & Sons Book, ISBN: 978-1-118-86455-5, 2015, pp. 635-666,
  10. K. Trifković, V. Đorđević, B. Balanč, A. Kalušević, S. Lević, B. Bugarski, V. Nedović, Chapter 9: Novel approaches in nanoencapsulation of aromas and flavors, In: “Encapsulations, Volume 2”, Ed. Alexandru Mihai Grumezescu. Elsevier, ISBN 978-0-12-804307-3, 2016, pp.363-419.
  11. B. Balanč, K. Trifković, V. Đorđević, S. Marković, R. Pjanović, V. Nedović, B. Bugarski, Novel resveratrol delivery systems based on alginate-sucrose and alginate-chitosan microbeads containing liposomes, Food Hydrocolloids, 61, 2016, 832–842.
  12. N. Ćujić, K. Trifković, B. Bugarski, S. Ibrić, D. Pljevljakušić, K. Šavikin, Chokeberry (aronia melanocarpa l.) extract loaded in alginate and alginate/inulin system, Industrial Crops and Products, 86, 2016, 120–131.
  13. K. Trifković, “Hidrogelovi na bazi hitozana za kontrolisano otpuštanje polifenola“, Doktorska disertacija, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, 27. februar 2017.
  14. Drvenica, V. Đorđević, Trifković, B. Balanč, S. Lević, B. Bugarski, V. Nedović, Industry-Relevant Encapsulation Technologies for Food and Functional Food Production, Chapter 8 In: Thermal and Nonthermal Encapsulation Methods, Ed. Krokida Magdalini K. Taylor & Francis, ISBN: 978-1-138-03543-0, 2017, pp. 221–263.
  15. E. Talón, K. Trifkovic, M. Vargas, A. Chiralt, C. González-Martínez, Release of polyphenols from starch-chitosan based films containing thyme extract, Carbohydrate Polymers, 175, 2017, 122-130.
  16. E. Talón, K. Trifkovic, V. Nedovic, B. Bugarski, M. Vargas, A. Chiralt, C. González-Martínez, Antioxidant edible films based on chitosan and starch containing polyphenols from thyme extracts, Carbohydrate Polymers, 157, 2017, 1153–1161.
  17. Pajic-Lijakovic, M. Milivojevic, S. Levic, Trifkovic, Z. Stevanovic-Dajic, R. Radosevic, V. Nedovic, B. Bugarski, Matrix resistance stress: A key parameter for immobilized cell growth regulation, Process Biochemistry, 52, 2017, 30-43.
  18. N. Tomić, Đ. Veljović, K. Trifković, B. Međo, M. Rakin, V. Radojević, R. Jančić-Heinemann, Numerical and experimental approach to testing the adhesive properties of modified polymer blend based on EVA/PMMA as coatings for optical fibers, International Journal of Adhesion and Adhesives, 73, 2017, 80–91, ISSN: 0143-7496, IF: 2.211.
  19. R. Pravilović, B. Balanč, K. Trifković, V. Đorđević, N. Bošković-Vragolović, B. Bugarski, R Pjanović, Comparative Effects of Span 20 and Span 40 on Liposomes Release Properties, International Journal of Food Engineering, 13, 2017, DOI: https://doi.org/10.1515/ijfe-2017-0339.
  20. T. Krunić, N. Obradović, M. Bulatović, M. Vukašinović-Sekulić, K. Trifković, M. Rakin, Impact of carrier material on fermentative activity of encapsulated yoghurt culture in whey based substrate, Hemijska industrija, 71 (1), 2017, 41–48.
  21. B. Balanč, K. Trifković, R. Pravlović, V. Djordjević, S. Marković, V. Nedović, B. Bugarski, Encapsulation of resveratrol in spherical particles of food grade hydrogels, Food & Feed Research, 44 (1), 2017, 23-29.
  22. N. Tomić, A. Marinković, Ž. Radovanović, K. Trifković, M. Marinović-Cincović, R. Jančić Heinemann, A new method in designing compatibility and adhesion of EVA/PMMA blend by using EVA-g-PMMA with controlled graft chain length, Journal of Polymer Research, 2018, 25:96 https://doi.org/10.1007/s10965-018-1493-7 ISSN: 1022-9760.
  23. N. Tomić, A. Marinković, Đ. Veljović, K. Trifković, S. Lević, V. Radojević, R. Jančić-Heinemann, A new approach to compatibilization study of EVA/PMMA polymer blend used as an optical fibers adhesive: Mechanical, morphological and thermal properties, International Journal of Adhesion and Adhesives, 81, 2018, 11-20.

Inovacioni Centar – Tehnolosko-Metalurskog Fakulteta